Trīs ieteikumi pašu gatavotām Ziemassvētku dāvanām

Nav noslēpums, ka visvairāk mīļuma un siltuma tiek ielikts tieši tajās dāvanās, kas gatavotas pašu rokām. Tev nepieciešami tikai pāris brīvi vakari un vēlēšanās sagādāt prieku saviem tuvajiem.

Tāpēc kopā ar pavāri Līvu Andersoni piedāvājam trīs pašu gatavotu Ziemassvētku dāvanu idejas, kas noderēs tiem, kuri gatavi nelielai rosībai virtuvē.

Šokolādes našķi

Šis būs īpašs uzmanības apliecinājums saldummīļiem, kam tīk atsvaidzinošs piparmētras aromāts.

Sastāvdaļas:

  • 1 iepakojums kondensētā piena ar cukuru;
  • 800 g tumšās šokolādes gabaliņu (chocolate chips);
  • 1 ēdamkarote piparmētru ekstrakta;
  • 30 g sviesta.

Pagatavošana

Lielā bļodā sajauc šokolādes gabaliņus un kondensēto pienu. Šokolādes masu izkausē ūdens peldē un, kad tā izkususi, pievieno piparmētru ekstraktu, kārtīgi samaisot. (Ievēro – šokolādes masai jābūt biezai!) Kantainā cepamformā vai traukā ieklāj foliju un to ieziež ar sviestu. Formā ieklāj šokolādi un ar cepamo lāpstiņu to kārtīgi izlīdzina. Liek atdzesēties ledusskapī uz vismaz divām stundām. Trauku izņem no ledusskapja un iegūto formu sagriež glītos kvadrātiņos, ko var iepakot glītās papīra tūtiņās vai kastītē.

Aptuvenās izmaksas vienai našķu porcijai (1 kg), ar ko sanāks iepriecināt vairākus tuviniekus, –

6,50 EUR.

Apelsīnu marmelāde

Lieliska piedeva pie svētdienas pankūkām vai kruasāniem gan pašiem mazākajiem, gan tiem, kuri iecienījuši, piemēram, mīksto kazas sieru.

Sastāvdaļas:

  • 2 apelsīni;
  • 300 ml ūdens;
  • 300 g cukura;
  • 1 kanēļa standziņa;
  • 5 krustnagliņas;
  • 1 vaniļas pāksts;
  • ½ paciņa želatīna;
  • 150 ml ūdens želatīnam.

Pagatavošana

Apelsīnus sagriež plānās šķēlītes un ar visu miziņu liek katlā. Pievieno ūdeni, kā arī garšvielas un vāra uz nelielas uguns tik ilgi, kamēr viss ūdens gandrīz izvārījies un apelsīni zaudējuši savu formu. Apelsīnu masu atdzesē, no katla izņem kanēļa standziņas, krustnagliņas un vaniļas pāksti (savu garšu tās jau atdevušas apelsīnu masai). Kamēr apelsīnu masa dziest, želatīnu aplej ar 150 ml ūdens un ļauj tam uzbriest. Pēc tam izkausē želatīnu ūdens peldē un pievieno atdzesētajiem apelsīniem. Kārtīgi visu samaisa kopā un pilda iepriekš izkarsētās burciņās (500 ml).

Vienas apelsīnu marmelādes burciņas (500 ml) aptuvenās izmaksas – 2,50 EUR.

Karamelizētu sīpolu marmelāde

Šī ir viena no tām piedevām, kas nevienu neatstāj vienaldzīgu un no svētku galda pazudīs visātrāk, kā arī nodrošinās daudz komplimentu tās gatavotājam.

Sastāvdaļas:

  • 4 lieli sīpoli;
  • 100 ml sausā sarkanvīna;
  • 50 ml balzama ar upeņu garšu;
  • ½ tējkarote sāls;
  • 2 ēdamkarotes cukura;
  • ½ tējkarotes piparu;
  • 80 g sviesta;
  • 1 ēdamkarote balzamiko krēma;
  • 100 ml upeņu sulas;

Pagatavošana

Sīpolus nomizo un sagriež plānās ripiņās, kārto uz iepriekš sakarsētas pannas un 1–2 minūtes apcep sviestā uz mērenas uguns. Pievieno garšvielas un turpina cept, kamēr sīpoli kļuvuši mīksti un caurspīdīgi. Pievieno sarkanvīnu un ļauj tam uz nelielas uguns reducēties par apmēram divām trešdaļām. Pievieno upeņu sulu un arī ļauj tai reducēties par apmēram divām trešdaļām. Kad masa kļuvusi bieza (līdzīga ievārījumam), pievieno balzamu ar upeņu garšu un balzamiko krēmu. Pēc tam vāra uz lēnas uguns, lai visas garšas “sadraudzējas”. Pilda iepriekš izkarsētās burciņās (500 ml) un uzglabā ledusskapī.

1 burciņas (500 ml) izmaksas – 4 EUR.