Praktiski padomi, kā samazināt elektrības rēķinu

Cipari elektrības rēķinos pieaug ģeometriskā progesijā. Lūk, praktiski padomi, ko varam likt tiem pretī!

Praktiski padomi, kā ietaupīt elektrību 

  • Izvēlieties tehniku ar marķējumu A

Iegādājoties jaunu sadzīves tehniku – ledusskapi, veļasmašīnu, saldētavu vai spuldzes –, ir svarīgi pievērst uzmanību Eiropas Savienības izstrādātam marķējumam. Lielie burti no A līdz G norāda elektroenerģijas patēriņu. Ja marķējums ir A, tas nozīmē, ka ierīce patērēs mazāk enerģijas nekā tāda, kurai ir B, C vai G. Piemēram, ja tavs ledusskapis ir vismaz 10 gadus vecs, tā elektrības patēriņš var būt pat uz pusi lielāks nekā mūsdienīgam ledusskapim. 

  • Regulāri atlaidiniet ledusskapi

Ja ledus kārtiņa saldētavā pārsniedz 1 cm, ledusskapis patērē 2 reizes vairāk elektrības. Turklāt mazāk elektrības patērē ledusskapji, kam ir atsevišķa saldētava.

  • Gatavojot ēdienu, lietojiet vāku

Gatavojot maltīti uz plīts, pannām un katliem lieciet virsū vāku – tas ļaus ietaupīt līdz pat 25% elektroenerģijas vai gāzes. Tāpat der pārliecināties, kāds enerģijas patēriņš ir plītij, ko šobrīd lieto vai plāno iegādāties. Kā vienas no ekonomiskākajām ir atzītas indukcijas tipa elektriskās plītis ar stikla keramikas virsmu.To elektrības patēriņš ir par 50 % mazāks nekā plītīm ar metāla sildvirsmām.

  • Izmantojiet ekonomiskās spuldzes

Ir vērts parastās spuldzes nomainīt pret ekonomiskajām. Tās gan maksā vairāk, tomēr ilgtermiņa ieguvums būs krietni lielāks. Ekonomiskās spuldzes ietaupa pat 80% elektroenerģijas un kalpo līdz 15 reizēm ilgāk nekā parastās.

  • Atvienojiet elektroierīces no kontaktligzdas

Visas ierīces, kam deg lampiņa, kad tās nedarbojas, patērē elektrību. Tāpēc, ja neskatāties televizoru vai neklausāties radio, ir vērts to atvienot no kontaktligzdas. Aprēķināts, ka gadā šādas degošas lampiņas patērē pat 70 kWh elektrības. Ietaupot šo daudzumu, katru otro dienu ūdeni elektriskajā tējkannā varēsiet vārīt bez maksas.

  • Vāriet tikai nepieciešamo ūdens daudzumu

Ja vārāt ūdeni elektriskajā tējkannā, nelejiet to pilnu – vāriet tikai nepieciešamo daudzumu. Tādējādi tas uzvārīsies daudz ātrāk, un par ietaupīto elektroenerģiju varēsiet pagatavot tostermaizes.

  • Mazgājiet drēbes vēsākā ūdenī

Veļasmašīnā drēbes parasti var izmazgāt arī 40 grādu temperatūrā – tādējādi veļasmašīna patērēs pat divreiz mazāk elektroenerģijas, nekā mazgājot 60 grādos.

Atceries, ka lētāks ne vienmēr ir labāks, ko noteikti var attiecināt arī uz elektroierīču iegādi. Jaunas iekārtas iegāde, kas ir daudz energoefektīvāka, nekā esošā, ļaus samazināt ikmēneša izmaksas par mājokli.

Aptauja

Kura, tavuprāt, ir tavas finanšu veselības vājākā vieta?